Smaak van de Horeca

Knusse wijnbar Dito serveert wereldwijnen en artisanale produkten

dito 1

Met twintig zitplaatsen binnen met een smaakvolle en gezellige inrichting en iets meer op het terras buiten heeft wijnbar Dito in de Schrijnwerkersstraat 8 in Hasselt de deuren geopend voor het grote publiek. Uitbaters Linde Jorissen en Peter Thoolen verwelkomen de klanten met onder andere een assortiment van een negentigtal wereldwijnen met kaas en Italiaans of Spaanse hapjes, bier en cocktail van de maand, Stookkotjenever, appelsap van Jadoul en ook koffie van De Gulden Tas uit Bree, Duvel, Ops-Alepils, andere sterke drank en uiteraard de gebruikelijke frisdranken.

Met de opening van wijnbar Dito – dat verwijst naar een uitspraak in de film Ghost – wordt de droom van Linde waargemaakt. “Nu stap ik over van het onderwijs naar de horeca en hoop dat het een succes wordt”, zegt ze fier. Echtgenoot Peter helpt in de zaak.

dito 3

“We hebben maanden gewerkt met eigen middelen om deze wijnbar te kunnen inrichten naar onze smaak. Het moeilijkste was echter de kelder, die we een halve meter hebben moeten uitgraven om er een begaanbare wijnkelder voor zo’n duizend flessen volgens de nodige normen te stockeren van te maken, goed voor een negentigtal wereldwijnen”, gaat Peter verder.

dito 4

Zelf is Peter Thoolen al lange tijd geïnteresseerd voor alles wat wijn aangaat, zowel uit ervaring als uit opleiding. “Onze wijnkaart is samengesteld aan de hand van opmerkingen en notities uit de degustaties van onze kennissenkring. Steeds zijn we op zoek naar geschikte wereldwijnen, ook in de fairtradebranche”, legt hij uit. Enkel de besten belanden dan ook op de kaart en in de keldervoorraad.

dito 5

Op het bord aan de muur hangt een lijst van geselecteerde wijnen in een glas op een bord. “Het is nog wat zoeken naar de juiste regelmaat van lijstverandering en de smaken van de klanten”, geeft Peter toe. “Alle wijnen zijn ook op fles verkrijgbaar met 15 euro verschil naargelang de klant de wijn ter plaatse wil consumeren of wil meenemen”.

Bij de opening kwamen ook Steve Stevaert en vrouwlief Marleen een kijkje nemen. In de winter brandt een openhaard met uitzicht aan de straatkant.

dito 2

Wijnbar Dito is open op donderdag tussen 14u en 23u, vrij- en zaterdag, telkens tussen 14u & middernacht, en zondag tussen 15u30 en 21u.

http://desmaakvandehoreca.wordpress.com/

Wijnbar Dito